Az idén is háromcsillagos kék zászlót kapott a Napfénystrand

Az idén a benevezett csaknem negyven strandból tizenhárom kapta a legmagasabb, háromcsillagos minősítést, ebből három déli parti.

Az idén háromcsillagos kék zászlót csak olyan fürdőhely kaphatott, ahol a szolgáltatások biztosításánál, a környezet kialakításánál figyelembe vették a mozgáskorlátozottak speciális igényeit is. Vizsgálták a vízfelület tisztaságát és a meder állapotát is, az utóbbit a fürdőzők megkérdezésével. E téren csak egy-két strandon tapasztaltak hiányosságokat. Bírálati szempont volt a parkolási lehetőség és a kerékpártárolók száma, számított a pontozásnál az értékmegőrző, a hangosítás, a vendéglátóegységek színvonala, valamint az ingyenes wifi, a pelenkázó, a meleg vizes zuhanyozó vagy a dohányzóterület kijelölése is.

 

Balassa Balázs, a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke azt mondta az alsóörsi díjkiosztón: a strandok jelentős része az elmúlt évhez képest is fejlődött, és szinte valamennyiről elmondható, hogy törekedett a korábbi minősítés során jelzett hiányosságok orvoslására. Az üzemeltetők nagy hangsúlyt fektetnek a tisztaságra, a rendezettségre. Emellett egyre több helyen épül jó minőségű járda, ültetnek árnyékot adó fákat, a gyepfelületek gondozottak és alig akad olyan strand, ahol ne alakítottak volna ki lídós partszakaszt a kisgyermekes családoknak. Az elmúlt években sokat fejlődtek a strandok a játszóterek, a sportpályák tekintetében is. zamLátszik – tette hozzá Balassa –, hogy jól működik a minősítő rendszer, amelynek legfontosabb célja felhívni a strandüzemeltetők figyelmét arra, hol kell javítaniuk, fejleszteniük a szolgáltatásaikon. 

A legtöbb pontot szerző fürdőhelynek járó különdíjat Vonyarcvashegy Lidó strandja kapta. A legjobb szabadstrandnak járó különdíjat a balatonboglár Platán érdemelte ki. A háromcsillagos boglárin, lellein és berényin kívül a déli partról kétcsillagos lett a zamárdi nagystrand, a balatonmáriai központi fizetős strand, a siófoki Nagystrand, a fonyódi sándortelepi Panoráma strand és a balatonföldvári Keleti strand. Egycsillagos zászlót kapott a balatonszárszói és a balatonfenyvesi központi strand, a balatonszemesi Berzsenyi utcai szabadstrand és a fonyód-bélatelepi szabadstrand.

A fürdőzőknél az Aranypart nyert

A Balatoni Szövetség ítészei és a fürdőzők véleménye kissé eltér egymástól, hiszen ahogyan megírtuk, a siófoki aranyparti szabadstrand a magyarok kedvenc balatoni strandja, ugyanitt a Nagystrand a második, ez derült ki a Szallas.hu felméréséből. A harmadik helyre sorolták a háromcsillagos Kék Hullám zászlót kapott lellei Napfényt, a negyedikre Siófok ezüstparti szabadstrandját, az ötödikre pedig a füredi Kisfaludyt, utóbbi szintén három csillagot kapott.